Kosovarëve vazhdon t’iu rëndohet jeta, edhe gushti nis me rritje të çmimeve

Edhe muaji gusht ka nis keq për qytetarët e Kosovës. Shtrenjtimi i produkteve ushqimore vazhdon të ndodh për çdo ditë. Rritje të çmimeve në ditët e para të këtij muaji janë vërejtur tek qumështi, djathi, jogurti, patatet e kafeja. Rritje kanë pësuar edhe nafta e benzina.

Ditët e nxehta të muajt gusht po bëhen edhe më të rënda për qytetarët e Kosovës.

Çmimi i produkteve ushqimore ka pësuar rritje në ditët e para të këtij muaji.

Sipas Agjencisë së Statistikave të Kosovës lëvizja e çmimeve është vërejtur tek qumështi, djathi, jogurti, patatet e kafeja. Po ashtu, këto ditë janë shtrenjtuat edhe nafta e benzina, shkruan Demokracia.com.

E vezët tashmë e kanë kaluar çmimin prej 4 euro.

Jogurt – Mu, 1 litër tash është duke u shitur më 1,18 centë, derisa ditë më parë ishte 1,15.  Djathë – Rugove, 800 gr aktualisht kushton 5,64 euro, kurse ditë më parë ishte 5,61 euro. Vezë – Konson, 30 copë janë duke u shitur më 4,09 euro. Kurse, patatja e re, 1 kg, tash kushton 0,58 euro, ditë më parë ishte 0,51 euro.  Benzina, 1 litër është duke u shitur më 1,56, ditë më parë ishte 1,55. Nafta 1 litër është duke u shitur më 1,72, kurse ditë më parë ishte 1,71”, ka treguar ASK në raportin ditor të çmimeve.

Kujtojmë se inflacioni në Kosovë ka arritur në mbi 14%, dhe kjo është rritja me e madhe që nga paslufta.

Produktet që janë shtrenjtuar më së shumti janë buka, drithërat, mishi, pemët dhe karburantet. Agjencia e Statistikave ka treguar se vetëm në qershor çmimet janë rritur për 1,4 për qind.

Në raportin e publikuar më 12 korrik, thuhet se rritja e çmimit të karburanteve arriti në 15.4 për qind, krahasuar me muajin maj apo 67,3% për dallim nga qershori i 2021-s.

“Buka dhe drithërat (1,1%), mishi (1,4%), pemët (3,0%), sheqeri, reçeli, mjalti, çokollata dhe ëmbëlsirat (2,2%), kafja, çaji dhe kakao (2,3), pijet alkoolike (1,5%), lëndët djegëse të ngurta, dru zjarri, pelet etj. (6,0%),mallrat dhe shërbimet për mirëmbajtjen e zakonshme të ekonomisë shtëpiake (1,8%), karburantet dhe lubrifikantët për pajisjet e transportit personal (15,4%), shërbimet për transport (5,9%), pushime të organizuara (4,1%), shërbimet hoteliere (2,3%)”/Demokracia.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published.