Përtej kufijve të përballueshmërisë, si po i rrit kriza energjetike çmimet për gjithçka

mimet tepër të larta të energjisë në Evropë po i rrisin çmimet e gjithçkaje për të cilën përdoret energjia, përfshirë ushqimin – një prirje që ka të ngjarë të ushqejë inflacion të mëtejshëm.

Në një raport mbi këtë temë, Bloomberg vuri në dukje se inflacioni në Mbretërinë e Bashkuar shihet të jetë 13 për qind këtë vit, me një të tretën e familjeve që duhet të shpenzojnë mbi 10 për qind të të ardhurave të tyre për energji, përcjell Konica.al.

Në Evropën kontinentale, gjërat nuk janë shumë të ndryshme pasi çmimet e gazit thyejnë rekord pas rekord.

“Pavarësisht nëse bëhet fjalë për pjekjen e kafesë apo prodhimin e sheqerit nga panxhari, kompanitë deri më tani po flasin vetëm për rritjen e lëndëve të para”, tha për Bloomberg Kona Haque, kreu i kërkimit për firmën e mallrave ED&F Man. “Unë mendoj se më e keqja është ende për të ardhur pasi çmimet e energjisë rriten. Ky dimër do të ndryshojë lojën dhe kostot e përpunimit ka të ngjarë të rriten.”

“Tani jemi përtej kufijve të përballueshmërisë për shumë përdorues industrialë dhe mund të shohim alarmet e recesionit që të bien së shpejti,” tha analisti i lartë i Rstad Energy Kaushal Ramesh për FT dy javë më parë në komentet mbi rritjen e fundit të çmimit të gazit natyror pasi Rusia uli. rrjedh përmes gazsjellësit Nord Stream 1 në 20 për qind.

Në të vërtetë, raporti i Bloomberg vë në dukje se çmimet e tepërta të energjisë po detyrojnë disa prodhues të vajit vegjetal të zhvendosin prodhimin e tyre jashtë Evropës në kërkim të kostove më të ulëta të energjisë.

Mund të përkeqësohet edhe për çmimet e ushqimeve, nëse Evropa duhet të përdorë racionimin e energjisë në rast të mungesës së gazit natyror dhe energjisë elektrike në dimër. Sipas raportit të Bloomberg, disa fabrika ushqimore mund të duhet të mbyllen pasi qeveritë i japin përparësi sigurisë së energjisë shtëpiake.

Rënia e çmimit të ushqimit mund të jetë veçanërisht e dhimbshme për britanikët, të cilëve u tha këtë muaj nga ndërmarrjet e ujësjellësit që të kalonin nga dushi në fshirjen e peshqirëve të lagësht për të kursyer ujin./demokracia.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.